Inspiraţie

Istoria iluminatului LED pe înțelesul tuturor

lazy

Produsele de iluminat LED nu s-au inventat peste noapte. De la descoperirea electroluminiscenței și până astăzi a trecut mai mult de un secol. Parcurge cu noi întreaga istorie a iluminatului cu LED într-un mod ușor de înțeles.

Banda LED de putere mare era ceva de negândit în urmă cu treizeci de ani. Iluminatul stradal cu LED ținea mai mult de domeniul SF – din păcate, și astăzi îndurăm în multe locuri aceeași lumină stradală învechită, deși tehnologia permite înlocuirea lor – dar asta este o altă discuție. Să ne întoarcem la istoria LED-ului!

Începuturile iluminatului cu LED, timide și lente

În anul de grație 1907 a fost descoperită electroluminiscența, fenomen asupra căruia s-a stăruit până când, în 1920, a fost creat și primul LED. Ca orice tehnologie emergentă, însă, LED-ul a captat un interes marginal, fiindcă emisia nu avea spectru vizibil și era mult prea slabă pentru aplicații.

Salt rapid în 1961, când se schimbă aliajele cărora se aplică curentul electric. Electroluminiscența infraroșie a apărut aici în condiții mai bune în anul următor, 1962 fiind anul în care Nick Holonyak jr. a reușit crearea primului LED cu emisie roșie (în spectrul vizibil, așadar nu în infraroșu). După aceea, un student de-al lui Nick a continuat lucrarea și a obținut emisia galbenă, plus că a mărit prin anumite metode puterea de iluminare a LED-ului roșu de câteva ori bune. Se întâmpla în anul 1972.

Lucrurile se precipită, deși mai e cale lungă până să putem discuta de iluminat LED așa cum discutăm astăzi. Suntem, așadar, în 1972, an în care deja se fabrică LED-uri la scară largă, pentru a fi folosite în mod special la iluminatul de semnalizare în cadrul produselor electronice, spre exemplu în cadrul primelor calculatoare HP.

Evoluția e lentă, dar sigură. În 1993 fiind realizat primul LED cu capacitate mare de iluminare, dar de aici și până să discutăm de primul care să genereze o putere de 10W și care să lumineze cât un bec incandescent de 75W au mai trecut 15 ani de zile.

Are loc o evoluție exponențială a tehnologiei LED

Ca multe alte tehnologii emergente sau vechi dar încă nu dezvoltate la întregul potențial, iluminatul LED a cunoscut începând cu 2008 o pronunțată evoluție a tehnologiei, a aplicabilității ei și a produselor specifice puse în grabă în vânzare și cumpărate cu entuziasm din ce în ce mai mare. Până în 2013 au fost evoluții ce aproape că nu țineau pasul cu piața, îar în anii următori lumea întreagă s-a obișnuit cu iluminatul LED și l-a făcut prezent în din ce în ce mai multe locuri.

Suntem în plină revoluție a iluminatului, așadar, ce deja schimbă atmosfera și chiar paradigma a ceea ce înseamnă iluminat în general. Becul LED, lampa LED, banda LED putere mare de care am amintit la început sunt astăzi produse cu care publicul s-a obișnuit. Astăzi, toată lumea știe că LED-ul este o diodă emițătoare de lumină și nimeni nu îl mai consideră, ca acum 100 de ani, ceva de domeniul SF.

Noi, echipa BecElectric.ro, mizăm pe corpurile de iluminat LED știind că tehnologia nu mai șochează pe nimeni, dar și că avansul ei continuu schimbă deja modul în care privim lumina artificială.