Inspiraţie

8 întrebări și răspunsuri de aprofundare în iluminatul LED

istockphoto 1341063932 612x612 1

Sunt corpurile de iluminat cu LED eficiente energetic?

Desigur! Această însușire reprezintă chiar principalul avantaj al tehnologiei LED: faptul că se realizează o economie la consumul de energie electrică de 80-90% comparând cu becurile incandescente, care utilizează doar o mică parte din energie pentru iluminat și restul este irosit prin căldura emanată. Inclusiv sursele de iluminat fluorescente sunt net depășite în eficiența energetică de orice produs de iluminat LED. 

Care este durata de viață a unei surse de iluminat cu LED?

Durata de viață a ledurilor poate ajunge la un maxim de 100.000 de ore, depășind-o fără probleme pe cea a surselor incandescente, care se opresc după cel mult 2000 de ore de funcționare. Deși sursele fluorescente erau cunoscute în trecut drept longevive, durata lor maximă de viață de 15.000 de ore devine modestă în raport cu posibilitățile din prezent. 

Tehnologia LED costă. În cât timp sunt recuperați banii?

Achiziționarea de surse de iluminat LED reprezintă nu o simplă cheltuială, ci o investiție în iluminat mult mai bun și totodată eficient energetic. Cum orice investiție are o durată de amortizare (adică de recuperare a sumelor investite), amortizarea se realizează în 1 an dacă se folosesc 3h/zi în medie, așadar după circa 1100 de ore de funcționare. În restul de zeci de mii de ore se face economie de energie – deci sunt economisiți bani.

Care este durata de aprindere completă a LED-urilor?

Ledurile ajung la nivelul maxim de strălucire în doar câteva microsecunde, insesizabil pentru ochiul uman, deci instantaneu – dar, pentru acuratețea științifică, se face precizarea aproape instantaneu. Lămpile fluorescente, spre deosebire, ajung treptat-treptat la nivelul maxim de iluminare, fiind necesare 3 minute. După ce că este eficientă, tehnologia LED este și rapidă – se poate spune că este adaptată la era vitezei.

Este recomandat iluminatul cu LED pentru ecologiști?

Absolut, din mai multe motive: cele menționate mai sus (eficiență energetică și durată mare de viață), dar și din motiv că LED-urile nu conțin mercur sau alte substanțe periculoase pentru mediu. Cu alte cuvinte, se consumă mai puțină energie electrică în scop de iluminat și, în plus, deșeurile provenite sunt mult mai puține și mult mai puțin nocive pentru mediu – exact ceea ce caută persoanele care pun accent pe protejarea mediului înconjurător.

Cât de multă sau de puțină căldură emit becurile LED?

Becurile LED și toate celelalte corpuri de iluminat cu LED emit foarte puțină căldură – atât de puțină încât ele pot lumina fără probleme produse sensibile la căldură, putând fi poziționate extrem de aproape de operele de artă, spre exemplu, sau de biblioteca plină cu cărți. Produsele alimentare pot fi și ele prezentate într-un galantar cu ajutorul luminii LED. Puterea termică redusă a LED-ului ușurează lucrurile în acest sens.

Cât de durabile sunt ledurile punct de vedere mecanic?

Fiindcă LED-ul nu este casabil, nu conține filament și nici multe piese componente, acesta rezistă foarte bine la șocuri și vibrații, permițând astfel utilizarea în mijloace de transport, zone industriale, lifturi, scări rulante și în orice alt loc sau în oricare altă vecinătate care ar aduce daune sigure unui bec incandescent, spre exemplu. Așadar, se dă undă verde la utilizat leduri în aceste zone supuse șocurilor mecanice.

Se spune că lumina LED este de calitate. Câteva detalii?

Sigur, dar înainte de toate trebuie stabilit ce înseamnă calitatea iluminării. Se referă la distribuția uniformă pe suprafața luminată, dar și la culoarea bine definită, vie, care se obține. Tehnologia LED permite aceste lucruri – plus că permite și schimbarea culorilor ori a temperaturii culorii – de la lumină caldă la lumină rece. LED înseamnă calitate și versatilitate.