Facem lumină în problema temperaturii de culoare LED
Iluminatul LED permite optimizarea temperaturii de culoare. În mediul online sunt mai multe impresii ale utilizatorilor de becuri LED sau de benzi LED în legătură cu acest lucru, iar noi ne propunem în acest articol să facem lumină în privința acestor aprecieri subiective și să trasăm câteva concluzii obiective.
Tehnologia de iluminat LED permite astăzi alegerea de opțiuni privind lumina caldă sau rece, în funcție de temperatura de culoare a sursei de iluminat. Becurile incandescente nu ofereau aceste opțiuni; nici cele fluorescente ori cele cu halogen nu permiteau prea multe opțiuni de acest tip.
Becurile LED, însă, au marele merit de a varia între 2000 kelvin (cea mai caldă lumină a unui LED, la 1000 kelvin fiind cea de lumânare) și chiar 10.000 kelvin (cea mai rece, ușor albăstrie). Mai rămâne să stabilim ce temperatură de culoare se potrivește și unde.
Iluminatul LED potrivit pentru baie, sufragerie
Învățați timp de zeci de ani cu becurile incandescente, cei mai în vârstă tind să păstreze ceva din lumina caldă a acelora (deși astăzi e considerată neplăcută, roșiatică, în tonuri agasante). Astfel, tind să cumpere becuri LED cu lumină caldă pe care să le folosească peste tot: și în baie, și în sufragerie, și pe hol, deși lumina caldă funcționează mai bine în locuri mai mici sau în cele destinate decorului sau relaxării.
În baie, lumina albă este mult mai potrivită, baia fiind un loc practic, un spațiu care se dorește a fi aseptic – nu este loc de lumină caldă aici decât în contextul unei băi lungi în cadă, pentru răsfățul feminin – atunci și doar atunci, nu constituie soluția principală și/sau permanentă de iluminat.
Lumina optimă pentru birou sau camera copilului
Persoanele active, care lucrează de acasă de pe laptop sau de pe PC, au nevoie de o lumină care să îi ajute să se concentreze. În acest caz, cea de 7000k (lumină albă în limitele normale) sau de cel puțin 5000k (cu foarte-foarte puțin cald, pentru un plus de naturalețe) este potrivită în birou (sau în spațiul de lucru amenajat în living).
În cazul camerei copilului, temperatura de culoare va respecta aceeași logică a scopului folosirii: pentru concentrare și vizualizare detalii, o lumină albă, mai rece, iar pentru creativitate, joc și relaxare, o lumină în tonuri mai calde. Deosebit este că explozia de culori îi ajută pe ei în joc și creativitate, în explorare, așa că aici este binevenită o bandă LED multicoloră, care să împodobească în lumini colorate un colț al camerei ori toată camera la aniversări sau petreceri.
Incandescent vs. LED în speța temperaturii de culoare
Altceva care trebuie adus din zona subiectivă în cea obiectivă, valabilă în prezent, este confuzia dintre puterea luminii și temperatura de culoare a acesteia. Această confuzie apare când se compară totul cu becurile incandescente – care la o putere mai mică luminau parcă și mai roșiatic.
La becurile LED, avantajul este că puterea poate modula, se poate regla în funcție de cum dorește fiecare, numai că becurile LED cu lumină caldă de 12W vor avea aceeași putere ca becurile LED cu lumină rece de 12W, temperatura de culoare nefiind influențată de putere.
Sperăm că am fost de ajutor cu acest material și că am făcut lumină asupra subiectului: temperatura de culoare în iluminatul LED. Tehnologia LED este simplu de folosit, dar lumina caldă și respectiv cea rece au nevoie de context pentru a fi categorisite drept potrivite sau nepotrivite unui anumit spațiu.