Continuăm să prezentăm cine câștigă bătălia lumină caldă vs. lumină rece în diferitele încăperi ale locuinței. Dacă în primul articol dedicat acestei tematici am prezentat ce tipuri de lumină sunt optime pentru dormitor, living și birou, mai jos prezentăm același lucru, dar aplicat, pe rând, pentru hol, bucătărie, baie și eventual terasă.
Hol
Holul reprezintă o încăpere de tranzit, unde se petrece foarte puțin timp și unde totul trebuie să fie vizibil, de la podea la zonele mai înalte ale încăperii, acolo unde pot fi depozitate lucruri. Oglinda de pe hol, dacă există, are nevoie să reflecte o lumină clară, iar cum toate acestea intră în zona funcțională, devine clar că holul trebuie iluminat cu lumină rece, clară, care să ajungă peste tot atunci când este aprinsă, totuși care să nu bată prea mult în zona ușilor către camere.
Bucătărie
Bucătăria este locul preferat al celor care iubesc gătitul, al gurmanzilor și, de multe ori, cel al fumătorilor. Bucătăria este prin scopul ei o încăpere unde faci ceva și unde trebuie să vezi bine ce faci, ca să nu suferi tăieri și alte accidentări casnice și ca să identifici murdăria mai repede. Iată de ce și în bucătărie tot lumina rece, de circa 5000-6500K, este cea potrivită. Poate fi binevenită și lumina caldă, însă numai într-o zonă foarte mică a bucătăriei, mai degrabă pentru a evidenția acea zonă în contrast cu celelalte decât pentru a servi scopului de iluminare.
Baie
În funcție de stilul de amenajare interioară, există băi și băi, fie cu o cadă mare și elemente retro, fie cu o cabină de duș și elemente cromate. Cert este că baia are același rol utilitar și același rol are și iluminatul băii. Murdăria se vede cel mai bine dacă este iluminată cu lumină rece, iar elementele albe au nevoie de aceeași lumină rece. Oglinda de la baie, de asemenea, are spoturi încorporate cu lumină rece în mod implicit, iar dacă nu are spoturi încorporate, o lumină rece trebuie să lumineze bine persoana care se privește în ea.
Terasă
Locuitorii de la casă care și-au amenajat terasă o vor lumina în așa fel încât să obțină ceva relaxant. Terasa este un living outdoor, dacă putem spune astfel, adică o zonă de relaxare activă sau pasivă, care seara, la apus și după, necesită o iluminare cu stil. Ce se poate face pe terasă este alternarea luminii calde cu cea rece, caz în care nu mai vorbim de un versus, de o contrapunere, ci de o alăturare menită să dinamizeze un spațiu care altfel poate părea fie prea inert, fie prea alert. Depinde de la caz la caz, în funcție de configurarea terasei și de preferințele personale. Lumina reprezintă mai mult decât un simplu bec aprins. Reprezintă modul în care vedem lucrurile, în care ne vedem casa și atmosfera sub care trăim. Invităm toți cititorii să lectureze și articolul inițial pe subiect și să acorde atenție impactului diferit pe care lumina albă sau rece o are asupra spațiului în care trăiesc