Inspiraţie

Distribuția luminii (caldă/rece) în funcție de planul casei (1)

42 74085360 custom d032fcdd6855666a07534f90ca25bf986efe6e62 scaled

Pentru casele încă în construcție ori pentru cele în curs de renovare, există șansa la un iluminat în primul rând corect iar în al doilea rând economic, în ambele cazuri folosindu-se tehnologia LED. În continuare propunem metodele corecte și economice de iluminat în funcție de camere, încăperi și spații.

Dormitor

Dormitorul este camera destinată somnului și odihnei ori relaxării fără mulți stimuli. Aici este potrivită culoarea caldă, care relaxează și îmbie la repaos și contemplare. Este de preferat să fie emisă de corpuri de iluminat montate nu în centrul plafonului, ci undeva spre margine sau chiar pe pereți. Tot în dormitor sunt binevenite veiozele, cu lumină caldă – sau ușor mai rece, dacă este folosită la citit, deci pentru o activitate care necesită luciditate și concentrare.

Dacă cititul este mai mult un pretext pentru a adormi mai ușor, atunci veioza poate emite lumină caldă. Dormitoarele mai mari pot avea mai multe zone de interes, iar pentru fiecare se poate stabili un corp de iluminat LED, deși în general în dormitor funcționează cel mai bine lumina preponderent caldă.

Living

În living se petrece timp de calitate singur sau în compania familiei ori a musafirilor. Aici, luminile calde pot fi dispuse în lateral, iar din mijlocul plafonului poate proveni fie lumină rece, fie lumină multicoloră, în jocuri de lumini – binevenite mai ales pentru camera copiilor sau în momente festive precum Revelionul ori momentul tortului de la aniversări.

Lumina caldă reprezintă lumina generată în tonuri calde, de culoare galben-portocaliu, emisă cu ușurință de produsele de iluminat cu LED. Lumina rece, adică cea albă, poate modula ca intensitate după preferințe – și becurile dimabile din trecut permiteau acest lucru, dar mai ales o permite un corp de iluminat LED, care poate fi controlat chiar din telecomandă sau de pe telefon, cu ajutorul unei aplicații intuitive.

Birou

Dacă biroul este amenajat într-o încăpere separată, toată încăperea va beneficia de o lumină rece și clară, dar care să nu lase umbre tăioase. Lumina va fi destul de puternică ori optimizată pentru lucrul la laptop ori la PC, cu o lumină ambientală probabil mai caldă poziționată în spatele ecranului. Unele persoane lucrează de acasă și, cu cât înaintează ora, cu atât lumina trebuie să rămână rece dar să poată fi redusă în intensitate, pentru ca la un moment dat să fie stinsă complet – la fel și PC-ul/ laptopul.

Este de preferat să existe posibilitatea controlării intensității luminii, pentru că încheierea zilei de lucru și trecerea în dormitor la o oră rezonabilă creează premizele pentru un somn de noapte odihnitor și atât de necesar inclusiv pentru îmbunătățirea randamentului la lucru. Lumina rece este o lumină de culoare înaltă, cu spectru larg, utilă unui nivel ridicat de concentrare și de alertă.

Până aici am aflat cum se pune problema iluminatului în dormitor, living și birou. Îi invităm pe cititori să urmărească în continuare secțiunea noastră de blog pentru a afla, din acest punct de vedere, particularitățile holului, ale bucătăriei, ale băii și chiar ale terasei.